Forum  Strona Główna
"Wino wraz z wiekiem staje się coraz lepsze. Im starszy jestem, tym bardziej mi smakuje" Anonim

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wina i potrawy

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Strona Główna -> stół & piwniczka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
matylda
Magnum

PostWysłany: Pią Sie 05, 2005 8:12 pm    Temat postu: Wina i potrawy Odpowiedz z cytatem

Jest jakaś szansa na dobranie wina do śledzi? To jedna z ulubionych potraw mojego męża
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Grzegorz
Piccolo

PostWysłany: Sob Sie 06, 2005 1:18 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

do śledzia, to tylko "duch" wina.....Smile
agar
Site Admin

PostWysłany: Nie Sie 07, 2005 2:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Do marynowanego, to chyba faktycznie nie ma innego wyjścia. Chyba że marynowany w soku cytryny zamiast w occie.Też dobry Very Happy
A jakby go tak usmażyć ? Portugalski sposób: posolić, w mąkę i na tłuszcz... Niesamowicie prosty, ale pyszny sposób. I wtedy łatwiej już znaleźć jakieś pasujące do niego wytrawne białe wino o wyraźnej kwasowości.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Maga
Butelka

PostWysłany: Sro Sty 24, 2007 11:40 am    Temat postu: Re: Wina i potrawy Odpowiedz z cytatem

matylda napisał:
Jest jakaś szansa na dobranie wina do śledzi? To jedna z ulubionych potraw mojego męża

Tak na moj smak: jezeli sa to sledzie marynowane w occie i z cebula, to na prawde trudno cos 'winnego' doradzic; moze Gewürztraminer z Alzacji (Francja) moze by pasowal. Mowi sie, ze 'rybka lubi plywac' ale ja tego sledzia (ocet z cebula do towarzystwa) nie widze.
Agar radzi smazyc - wtedy to polecilabym francuskie znad Loary z winogron Savignion blanc.

mam racje, Agar? Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
wojtek jarzabek
Mathusalem

PostWysłany: Pią Wrz 05, 2008 6:23 pm    Temat postu: wina i potrawy Odpowiedz z cytatem

Chciałbym podzielić się z Wami tym co przeczytałem o winie w kuchni austriackiej, wiem że to promocja, ale mimo to sądzę żę rzecz jest warta lektury

http://www.austria.info/xxl/_site/pl/_area/424909/_subArea/480167/_subArea2/1025352/_aid/1032859/index.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Strona Główna -> stół & piwniczka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: