|
"Wino wraz z wiekiem staje się coraz lepsze. Im starszy jestem, tym bardziej mi smakuje" Anonim
|
|
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Frank Drebin Réhoboam
|
Wysłany: Sob Lis 01, 2008 8:15 pm Temat postu: Jakie wina w tym roku....? |
|
|
Cały czas byłem przekonany, że najprościej jest w naszych warunkach klimatycznych zrobić wino z odmian jasnych. Pewnie i tak jest, ale ten rok "trochę przegiął pałę": opady deszczu w najmniej odpowiednim momencie, efektem czego moje muskaty straciły aromat, pozostałe mieszańce jakieś takie wodniste, vinifery dały symboliczne grona, więc o winie z nich mowy być nie może, ale zaskoczył mnie nie doceniany Marszałek. Tej odmianie deszcze nie zaszkodziły, a takie Rondo zostało zmasakrowane przez choróbska i inne szerszenie. Pewnie z owego Marszałka nie będzie, takiego wina jak z rocznika 2004 czy 2006 ( zaznaczam,że u mnie ), ale cukier jak zawsze ma godny-w tym roku 22% po odjęciu innych nie cukrów.
Jak u Was w tym roku jest z winami w porównaniu oczywiście z lepszymi wcześniejszymi latami?
pozdrawiam Wojtek |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wojtek jarzabek Mathusalem
|
Wysłany: Sob Lis 01, 2008 10:09 pm Temat postu: Re: Jakie wina w tym roku....? |
|
|
| Frank Drebin napisał: | Jak u Was w tym roku jest z winami w porównaniu oczywiście z lepszymi wcześniejszymi latami?
|
O śladowych ilościach zebraqnych przeze mnie Marszała i Regenta nie mam co opowiadać. Może tylko tyle że trzymałem na krzaku aż zaczęły się "sypać"grona a i tak były nie nie były należycie dojrzałe. Cukier maksymalnie 20%.
Natomiast mój niezawodny od lat "altanowiec" jeszcze się "obsusza", trochę żółtytch liści jeszcze jest, ptaki nie obżarły gron, nie opadają, liczę na jeszcze kilka ciepłych dni więc zbiór maksymalnie ile się da odwlekam, ale niestety znaczna część gron jest niedostatecznie wybarwiona, wręcz zielona, i niczego dobrego się po nim nie spodziewam. Po prostu katastrofa Chyba będę musiał przebierać i wybierać grona do przetworzenia... a efektem końcowym po raz pierwszy będzie prawdopodonie destylat bo niczego dobrego z tego co zbiorę na siłę "nie wycisnę".
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
DarekRz Magnum
|
Wysłany: Pon Lis 03, 2008 11:07 am Temat postu: |
|
|
U mnie natomiast, na Podlasiu, przy glebie piaszczystej dość dobrze udały sie odmiany białe - szczególnie wczesna jak Siegerrebe, Solaris, Ortega - wszystkie z ekstraktem ogólnym mniej lub bardziej powyżej 20 Bx i kwasowoscią 7-8 g/l, Ortega przetrzymana na krzewie do końca pazdziernika miała nawet 5,6 g/l kwasów. Ciemne natomiast - im wiekszy kundel tym gorzej. Najlepiej z kwasami Regent i Rondo leko powyzej 8 g/l, marszalek kwasy wysokie 11.6 g/l cukry generalnie w ciemnych sporo nizsze-, najlepiej Rondo 19 Bx ekstr. ogolnego.
Darek |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Frank Drebin Réhoboam
|
Wysłany: Pon Lis 03, 2008 4:02 pm Temat postu: |
|
|
| DarekRz napisał: | Ciemne natomiast - im wiekszy kundel tym gorzej. Najlepiej z kwasami Regent i Rondo leko powyzej 8 g/l, marszalek kwasy wysokie 11.6 g/l cukry generalnie w ciemnych sporo nizsze-, najlepiej Rondo 19 Bx ekstr. ogolnego.
Darek |
Czyżbyś Darku zauważył to samo, że vinifery w tych trudnych warunkach zachowały się lepiej od hybryd?. U mnie jagody na symbolicznych, kontrolnych gronach odmian Pinot Noir, Pinot Gris i Dornfelder doskonałe w smaku, cukrów i kwasów nie mierzyłem, bo po co przy takiej ilości. Z hybryd tylko Marszałek zachował się jak na szlachtę przystało. Reszta na soki.
pozdrawiam Wojtek |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Maciej Salmanazar
Dołączył: 04 Lip 2005 Posty: 427 Skąd: Wrocław - Piława Górna
|
Wysłany: Pon Lis 03, 2008 10:52 pm Temat postu: |
|
|
| U mnie parametry gorsze, niż w zeszłym roku, ale i Pinot Gris i Pinot Noir zebrałem sporo i w normalnym stanie zdrowia. Regent i Rondo zresztą też. Te dwa tygodnie września z temperaturami do 10oC były kluczowe... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
|