Forum  Strona Główna
"Wino wraz z wiekiem staje się coraz lepsze. Im starszy jestem, tym bardziej mi smakuje" Anonim

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Butelki do win musujących

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Strona Główna -> winiarstwo
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Maciej
Salmanazar

PostWysłany: Sro Lut 11, 2009 3:32 pm    Temat postu: Butelki do win musujących Odpowiedz z cytatem

Kopiuje mój post z forum wino.org.pl - tam nikt nie jest w stanie wyjaśnić mi problemu. Jedyna nadzieja w Tobie, Aga.

Przymierzając się do próby z winem musującym metodą tradycyjną (fermentacja wtórna w butelkach) rozgrzebałem temat butelek, przeznaczonych do win musujących. Zanim zacząłem grzebać, temat wydawał mi się dość prosty. A tu, proszę ja Was, lekkie pomieszanie: tradycyjne butelki do szampana ważyły około 900-1000g, a nawet więcej i spokojnie miały radzić sobie z ciśnieniem 6 bar. Czemu "ważyły" w czasie przeszłym? A no bo teraz piszą, że ważą od 600-650g, w odróżnieniu od butelek lekkich. Przy czym te lekkie mają ważyć 500-550g, a opisywane są dwojako: a to, że niby przeznaczone do tanich sektów, nabijanych z butli CO2 do ciśnienia 3 bar, a to, że postęp technologii w produkcji szkła, butelek, pierdu, pierdu, pozwolił na wyprodukowanie butelek lekkich z przeznaczeniem na szampana.
W sumie pogooglowałem w czterech językach i dopiero teraz mam we łbie prawdziwą kaszankę. Może ktoś już zbadał ten temat i po prostu wie?
Jakoś słabo mi się uśmiecha praca ze szklanymi granatami z ciśnieniem 6 bar tak "na czuja".
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
DW
Butelka

PostWysłany: Sro Lut 11, 2009 11:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Macieju, chyba najprościej jest kupić szampana i zważyć butelkę. D
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maciej
Salmanazar

PostWysłany: Czw Lut 12, 2009 12:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

DW napisał:
Macieju, chyba najprościej jest kupić szampana i zważyć butelkę. D

Daniel, to mi da wiedzę, ile waży ta konkretna butelka. A ja szukam nieco bardziej ogólnej wiedzy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
agar
Site Admin

PostWysłany: Czw Lut 12, 2009 12:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tylko ze jednoznacznej odpowiedzi na Twoje pytanie nie ma. Embarassed

Z jednej strony im drozszy trunek tym ciezsza, masywniejsza butelka. Z drugiej margines jest jednak spory. Butelki ktore maja wytrzymac te 6 bar tak naprawde powinny drugie tyle - takie sa normy. poza tym te 6 bar to przy 20st C...
A z trzeciej strony , jakichbys butelek nie uzywal, czesc i tak zawsze peka... najczesciej podczas wtornej fermentacji.

Dla pewnosci wybralabym najmasywniejsze i z najglebszym dnem jakie mozna znalezc. Nie bardzo przekonuja mnie nowoczesne technologie produkcji szkla. Chyba ze o testy i wychwytywanie wad im chodzilo
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Maciej
Salmanazar

PostWysłany: Czw Lut 12, 2009 1:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

agar napisał:
Dla pewnosci wybralabym najmasywniejsze i z najglebszym dnem jakie mozna znalezc.
No i tu zaczynają się schody, bo u nas znaleźć trudno jakiekolwiek. Planuję ze 100l tego "szampana", więc zbieractwo nie bardzo wchodzi w grę. Znalazłem super butelki w jakimś niemieckim sklepie internetowym, takie o wadze ciut powyżej 1000g, ale i z ceną 1,49 eur/szt. U nas da się taniej kupić flaszkę z zawartością Very Happy , z tym, że flaszka waży właśnie 500g.
Powrót do góry
piostop
Jéroboam

PostWysłany: Pią Lut 13, 2009 10:58 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Maciek, tak ja pisała o tym Aga, tak i ja ci powiem, że jak zamawiałem zawsze butelki do win musujących to zawsze butelka musiała wytrzymywać 12 barów. Im bardziej szpanerska tym bardziej nie nadaje się do tradycyjnego sposobu produkcji win musujących (szamponów).
Ona też przychodzą z wieloma rozmiarami szyjki, co ma zanczenie jak już zakupiłeś naprzykład korki lub plastikowe zatyczki.
Maciej
Salmanazar

PostWysłany: Pią Lut 13, 2009 1:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Piotr,
kupowałeś już butelki do musujących w Polsce? Ktoś w ogóle kupował u nas porządne butelki? Na razie znalazłem stosunkowo lekkie - 600g.
Qrcze, zawsze bałem się wszelkich eksplozji, których detonator kontrolowałem nie ja.
Powrót do góry
piostop
Jéroboam

PostWysłany: Pon Mar 09, 2009 7:35 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Maciek sprawdz w Hucie Aragh Glass Ujście, podobno mają tam butelki, które mogą Cię zainteresować.
Piotr
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Strona Główna -> winiarstwo Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: