Forum  Strona Główna
"Wino wraz z wiekiem staje się coraz lepsze. Im starszy jestem, tym bardziej mi smakuje" Anonim

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Tastevin

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Strona Główna -> degustacja
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jeż
Jéroboam

PostWysłany: Pon Maj 31, 2010 9:10 pm    Temat postu: Tastevin Odpowiedz z cytatem

Tastevin.
Co sądzicie o tej srebrnej lub srebrzonej czarce do degustacji win?
Czy to lepsze od porządnego kieliszka?
Może mieć swoje atuty przy ocenie barwy i klarowności, ale co z aromatami?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Tlen
DarekRz
Magnum

PostWysłany: Wto Cze 01, 2010 7:30 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Masz na myśli tę popielniczkę, którą nosi zawieszoną na szyi, na łańcuszku, najbardziej nabzdyczony kelner w restauracji?? Wink

Mam - ale nigdy nie probowałem z niej pić wina. Chyba zrobię wieczorem test - z czego lepiej smakuje nowozelandzkie Pinot Noire - z czarki (wszak to tzw. "czarka burgundzka"), czy z kieliszka. Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jeż
Jéroboam

PostWysłany: Wto Cze 01, 2010 7:57 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No, dokładnie mi o takie cudo chodziło. Fajny bajer na prezent dla winiarza Wink . Wymyślono tę czarkę do badania wina przy słabym oświetleniu (piwnica). I zagrzać zbyt zimne wino łatwo dłonią od spodu. Tylko mnie te aromaty niepokoją, bo o żadnej koncentracji w takiej, jak to napisałeś, "popielniczce" Laughing raczej mowy być nie może. Sprawdź na PN i daj znać Very Happy
Powrót do góry
Maciej
Salmanazar

PostWysłany: Wto Cze 01, 2010 4:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na kursie sommelierskim Pan Michał pokazywał, siorbnął, a nawet coś o tej popielniczce i jej zastosowaniu powiedział (ciekawe, czy ktoś pamięta, co). Jednak znacznie więcej uwagi poświęcił prawidłowemu doborowi kieliszka do wina, co ukazuje chyba właściwe proporcje w wadze tematów.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
DarekRz
Magnum

PostWysłany: Sro Cze 02, 2010 11:20 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Spróbowalem - aromatycznie to porażka. Z kieliszka ladnie pachnie - z czarki nie da sie prawie nic poczuć (alkohol - owszem). Najgorsze jest, że to chyba trzeba specjalny kurs picia z tego przejść - oczywiście oblałem się Embarassed . Bezpiecznie to mozna wino z tego wysiorbać - wypić - nie bardzo Evil or Very Mad
Odstawiłem na półkę i niech sobie stoi nastepne 3 lata Laughing Szybciej użyję rogu gruzińskiego - no, chyba żebym zaczął palić Laughing Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jeż
Jéroboam

PostWysłany: Sro Cze 02, 2010 9:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak się właśnie spodziewałem. To raczej urządzenie (w tym może być przydatne) do badania klarowności wina. Też już nie palę, więc jako popielniczka się nie przyda. Maciusiowi trzeba podarować, będzie chodził z popiołką na szyi Laughing
Róg gruziński pewnie będzie OK., ale lepiej byłoby wyszperać gdzieś kulawkę. Postawić tego też nie można, ale jest jedna zasadnicza różnica: taka osiemnastowieczna kulawka miała 2 l pojemności. Nalewano do pełna, a pozostawienie choć kropli przy spełnianiu toastu byłoby totalnym afrontem i pretekstem do powtórki (brrr Twisted Evil ). A mówi się, że obecnie się dużo pije. W porównaniu z czasami saskimi, obecnie się dużo... degustuje Wink
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Strona Główna -> degustacja Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: