|
"Wino wraz z wiekiem staje się coraz lepsze. Im starszy jestem, tym bardziej mi smakuje" Anonim
|
|
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
agar Site Admin
|
Wysłany: Wto Gru 09, 2008 2:08 pm Temat postu: |
|
|
| Cytat: | Przy jakim stężeniu kwasu jabłkowego można już (powinno się) zakończyć fermentację jabłkowo-mlekową, i jakie jest optymalne. Przyznam, że siarkowałem już przy stężeniach 0,7 -0,5 g/l.
|
Zakończyć można kiedy uznasz to za stosowne. (Organoleptycznie) Jeśli zostanie Ci odrobina kwasu jabłkowego w winie, to nie problem. Kłopoty zaczynają się gdy przegapi się ten moment i bakterie zabierają się za resztki cukru produkując kwas octowy na potęgę.
| Cytat: | | Czy może ktoś robił chromatografię wg wariantu II ? jeśli tak, to jak to wychodzi w porównaniu z wariantem I ? |
Poza kolorem tła różnicy praktycznie nie ma. Obydwa sposoby sprawdzają się. Czułość podobna. Pierwszy stosowany jest najczesciej w Europie, drugi w Australii |
|
| Powrót do góry |
|
 |
J2 kieliszek
|
Wysłany: Wto Gru 09, 2008 9:01 pm Temat postu: Nie taki diabeł straszny ... . |
|
|
Dziękuję Agnieszce za wyjaśnienia - dla mnie cenne.
Sezon na chromatografię (u mnie) dobiegł końca. Ale dodamam jeszcze swoje 3 grosze do tego tematu:
1) Stosuję się ściśle do przepisu wg wariantu 1 i sposobu postępowania opisanego przez Agnieszkę.
2) Odczynniki są do nabycia w hurtowniach odczynników laboratoryjnych: szukamy w google.pl i/lub miastach wojewódzkich. Schody zaczynają się, gdy zechcemy kupić kwas octowy. Czytając przepis wprost powinno się zastosować kwas 50 %. Niestety takiego nie kupimy i trzeba go sporządzić z bardziej stężonego. Może uda się nabyć kwas 100 % (dalsze postępowanie na pozór łatwiejsze) albo 80%. Tu ostrzegam - taki ocet jest naprawdę groźny. Bez odpowiednich okularów i rękawic nie radzę nawet otwierać opakowania no i oczywiście nie wąchamy!, bo nos będzie nadawał się tylko do smarkania. N-butanol mimo, że to znajomy składnik fuzli, też trzeba nabyć jw., podobnie kupujemy błękit bromofenyolowy (BBF). Nie mylić z bromotymolowym (BBT).
3) Sprzęt: oprócz szkła miarowego potrzebna będzie waga dość dokładna, aby odmierzyć 1/20 grama BBF do rozpuszczenia w 50 ml n-butanolu. Tak więc waga ta powinna ważyć z dokładnością najmniej 1/100 g. Ilość roztworu jak w przepisie powinna wystarczyć na sezon.
4) 25 ml 50 % kwasu octowego sporządzamy odmierzając do zlewki odpowiednio małą menzurką najpierw wodę (destylowana) 12, 5 ml a potem tyleż kwasu 100% mieszając ostrożnie zawartość zlewki pałeczką szklaną. Oczywiście w okularkach i rękawiczkach. Niewątpliwie znawcy teori rozcieńczeń wyliczą dokładniej ilość wody i kwasu uwzględniając gęstości owych ingrediencji. Wychodząc z kwasu 80% nie unikniemy ani przeliczeń ani okularków. Oczywiście można sporządzać wielokrotność tego rozworu, ale wg moich obserwacji jego działanie z czasem słabnie i nie warto robić zapasu. Uwaga na barwnik, bo ten uwilbia palce i białe obrusy.
5) Gotowy roztwór nadal traktujemy z szcunkiem - nie dość że żrący i żółty to jeszcze wszytko barwi na niebiesko.
6) Następnie ćwiczymy nanoszenie kropel wina na bibułę. Musimy dojść do takiej wprawy, aby trzy krople kolejno naniesione w to samo miejsce (obowiązkowe suszenie po naniesieniu każdej kropli) tworzyły w tym samym miejscu plamkę o takiej samej średnicy, ale w żadnym wypadku nie większą niż 1 cm. Nie ukrywam że sprawiło mi to sporo kłopotu.
Bibuła Whatman jest do naszych celów rewelacyjna lecz jest piekielnie droga. Później doszedłem do wprawy uzyskując poprawne (jednoznacznie czytelne) chromatogramy na bibule krajowej.
7) To co wyżej jest niewątpliwie trywialne dla chemików - niech mi wybaczą, lecz przedstawicielom innych profesji zalecam jak najwiekszą rozwagę i ostrożność - mozna się oparzyć.
Pozdrawiam
Amator |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Maciej Salmanazar
Dołączył: 04 Lip 2005 Posty: 427 Skąd: Wrocław - Piława Górna
|
Wysłany: Pią Gru 12, 2008 10:15 am Temat postu: |
|
|
Aga,
jakie stężenie powinien mieć kwas mrówkowy z wariantu II?
PS. Znalazłem dobrze zaopatrzoną hurtownię - tak przynajmniej wynika z ich strony: Chemitest Konin. Na razie nic nie kupiłem, nie wiem, czy sprzedaż wysyłkowa wchodzi w rachubę, ale jest i kwas octowy 50%, mrówkowy w pięciu stężeniach, błękit bromofenolowy, zieleń bromokrezolowa. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
agar Site Admin
|
Wysłany: Sro Gru 31, 2008 9:08 am Temat postu: |
|
|
O rany, strasznie przepraszam, faktycznie zapomniałam napisać.
Ma być stężony. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
|