Forum  Strona Główna
"Wino wraz z wiekiem staje się coraz lepsze. Im starszy jestem, tym bardziej mi smakuje" Anonim

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

pomiary SO2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Strona Główna -> winiarstwo
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
arkp
Piccolo

PostWysłany: Czw Lis 19, 2009 7:58 pm    Temat postu: pomiary SO2 Odpowiedz z cytatem

Witam, wracam do tematu wałkowanego już kilka razy, ale nadal mam pytania. Zakupiłem roztwory A i B i muszę przyznać, że z czerwonym winem mam problem. Chodzi oczywiście o wychwycenie punku zmiany barwy. Pytania
1. przeczytałem, że czerwone wino można przed miereczkowaniem odbarwić/rozcieńczyć wodą utlenioną. Jeżeli tak to czy zmienia to coś w obliczeniach?
2. Jeżeli nie można rozcieczyć/odbarwić/utlenić wodą utlenioną, to jak sobie radzicie z wyznaczeniem punku zmiany koloru?
3. przeczytałem, że żółte światło pomaga w wychwyceniu tego punktu - prawda?
4. zakupiłem roztwory A i B bo nie mogłem znaleźć mianowanego roztworu wodnego 0,01 N I2. Aż tu nagle przeczytałem, że mozna stosować I2 w KI. Prawda? Czy zmiania to coś w obliczeniach?
Proszę o pomoć praktyków
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maciej
Salmanazar

PostWysłany: Czw Lis 19, 2009 10:58 pm    Temat postu: Re: pomiary SO2 Odpowiedz z cytatem

arkp napisał:
1. przeczytałem, że czerwone wino można przed miereczkowaniem odbarwić/rozcieńczyć wodą utlenioną. Jeżeli tak to czy zmienia to coś w obliczeniach?

Oj, z wodą utleniona, to jakaś gruba pomyłka: gdyby udało Ci sie odbarwić wino wodą utlenioną, nie miałbyś czego mierzyć: całe SO2 utleni się do SO3, a faktycznie SO3-- do SO4--.
Wino odbarwia się węglem aktywnym, ale nigdy nie miałem takiej potrzeby.

Cytat:
2. Jeżeli nie można rozcieczyć/odbarwić/utlenić wodą utlenioną, to jak sobie radzicie z wyznaczeniem punku zmiany koloru?

Ja widzę. Zmiana barwy, jak dla mnie, jest wyraźna i w czerwonym winie.

Cytat:
3. przeczytałem, że żółte światło pomaga w wychwyceniu tego punktu - prawda?

Prawda. W żółtym świetle świetle niebieski jest czarny.

Cytat:
4. zakupiłem roztwory A i B bo nie mogłem znaleźć mianowanego roztworu wodnego 0,01 N I2. Aż tu nagle przeczytałem, że mozna stosować I2 w KI. Prawda? Czy zmiania to coś w obliczeniach?
Proszę o pomoć praktyków

Prawda. Tak naprawdę, ze względu na trwałość, prawie wszędzie stosuje się roztwory I2 w nadmiarze KI. W obliczeniach nie zmienia to niczego.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
arkp
Piccolo

PostWysłany: Pią Lis 20, 2009 7:46 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tą wodą utlenioną to tak mi się wydawało, ale musiałem się upewnić. Jeżeli chodzo o I2 w KI to super - taki roztwór mianowany jest znacznie stabilniejszy i co ważniejsze jest łatwo dostęny.

Dziękuję, pozdrawiam Andrzej.
Powrót do góry
J2
kieliszek

PostWysłany: Pią Lis 20, 2009 4:21 pm    Temat postu: pomiary SO2 Odpowiedz z cytatem

Witam!
Podaję przepis na oznaczanie wolnego SO2, który stosuję od kilku lat. Jest to troszkę bardziej skomplikowane, ale daje powtarzalne wyniki przy winach czerwonych.
1. Do miareczkowania stosuję roztwór mianowany KI + KIO3 - Są dostępne naważki analityczne do sporzadzenia tego roztworu.
2. Pobieram dwie jednakowe próbki wina i obie zakwaszam np. H2SO4. Zakwaszenie próbki rozjaśnia nieco wino i jest niezbędne do przy miareczkowaniu ww. roztworem mianowanym.
3. Pierwsza zakwaszona próbka wina służy mi dalej jako wzorzec barwy.
4. Drugą zakwaszoną próbkę wina miareczkuję ww. roztworem mianowanym.
5. Zmętnienie i pociemnienie próbki drugiej w trakcie miareczkowania jodem jest łatwo zauważalne, jeśli jednocześnie obserwuję obie próbki.
6. Obliczenie wyniku, jak to w przypadku jodometri. Np. dla objętości próbki wina = 25 ml i stężenia roztworu jodu = 0,01n
SO2 wolny w mg/l = objętość roztworu jodu zużytego do miareczkowania drugiej próbki wina w ml x 12,8
Pozdrawiam!
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Strona Główna -> winiarstwo Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: