|
"Wino wraz z wiekiem staje się coraz lepsze. Im starszy jestem, tym bardziej mi smakuje" Anonim
|
|
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
arkp Piccolo
|
Wysłany: Czw Lis 19, 2009 7:58 pm Temat postu: pomiary SO2 |
|
|
Witam, wracam do tematu wałkowanego już kilka razy, ale nadal mam pytania. Zakupiłem roztwory A i B i muszę przyznać, że z czerwonym winem mam problem. Chodzi oczywiście o wychwycenie punku zmiany barwy. Pytania
1. przeczytałem, że czerwone wino można przed miereczkowaniem odbarwić/rozcieńczyć wodą utlenioną. Jeżeli tak to czy zmienia to coś w obliczeniach?
2. Jeżeli nie można rozcieczyć/odbarwić/utlenić wodą utlenioną, to jak sobie radzicie z wyznaczeniem punku zmiany koloru?
3. przeczytałem, że żółte światło pomaga w wychwyceniu tego punktu - prawda?
4. zakupiłem roztwory A i B bo nie mogłem znaleźć mianowanego roztworu wodnego 0,01 N I2. Aż tu nagle przeczytałem, że mozna stosować I2 w KI. Prawda? Czy zmiania to coś w obliczeniach?
Proszę o pomoć praktyków |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Maciej Salmanazar
Dołączył: 04 Lip 2005 Posty: 427 Skąd: Wrocław - Piława Górna
|
Wysłany: Czw Lis 19, 2009 10:58 pm Temat postu: Re: pomiary SO2 |
|
|
| arkp napisał: | | 1. przeczytałem, że czerwone wino można przed miereczkowaniem odbarwić/rozcieńczyć wodą utlenioną. Jeżeli tak to czy zmienia to coś w obliczeniach? |
Oj, z wodą utleniona, to jakaś gruba pomyłka: gdyby udało Ci sie odbarwić wino wodą utlenioną, nie miałbyś czego mierzyć: całe SO2 utleni się do SO3, a faktycznie SO3-- do SO4--.
Wino odbarwia się węglem aktywnym, ale nigdy nie miałem takiej potrzeby.
| Cytat: | | 2. Jeżeli nie można rozcieczyć/odbarwić/utlenić wodą utlenioną, to jak sobie radzicie z wyznaczeniem punku zmiany koloru? |
Ja widzę. Zmiana barwy, jak dla mnie, jest wyraźna i w czerwonym winie.
| Cytat: | | 3. przeczytałem, że żółte światło pomaga w wychwyceniu tego punktu - prawda? |
Prawda. W żółtym świetle świetle niebieski jest czarny.
| Cytat: | 4. zakupiłem roztwory A i B bo nie mogłem znaleźć mianowanego roztworu wodnego 0,01 N I2. Aż tu nagle przeczytałem, że mozna stosować I2 w KI. Prawda? Czy zmiania to coś w obliczeniach?
Proszę o pomoć praktyków |
Prawda. Tak naprawdę, ze względu na trwałość, prawie wszędzie stosuje się roztwory I2 w nadmiarze KI. W obliczeniach nie zmienia to niczego. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
arkp Piccolo
|
Wysłany: Pią Lis 20, 2009 7:46 am Temat postu: |
|
|
Z tą wodą utlenioną to tak mi się wydawało, ale musiałem się upewnić. Jeżeli chodzo o I2 w KI to super - taki roztwór mianowany jest znacznie stabilniejszy i co ważniejsze jest łatwo dostęny.
Dziękuję, pozdrawiam Andrzej. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
J2 kieliszek
|
Wysłany: Pią Lis 20, 2009 4:21 pm Temat postu: pomiary SO2 |
|
|
Witam!
Podaję przepis na oznaczanie wolnego SO2, który stosuję od kilku lat. Jest to troszkę bardziej skomplikowane, ale daje powtarzalne wyniki przy winach czerwonych.
1. Do miareczkowania stosuję roztwór mianowany KI + KIO3 - Są dostępne naważki analityczne do sporzadzenia tego roztworu.
2. Pobieram dwie jednakowe próbki wina i obie zakwaszam np. H2SO4. Zakwaszenie próbki rozjaśnia nieco wino i jest niezbędne do przy miareczkowaniu ww. roztworem mianowanym.
3. Pierwsza zakwaszona próbka wina służy mi dalej jako wzorzec barwy.
4. Drugą zakwaszoną próbkę wina miareczkuję ww. roztworem mianowanym.
5. Zmętnienie i pociemnienie próbki drugiej w trakcie miareczkowania jodem jest łatwo zauważalne, jeśli jednocześnie obserwuję obie próbki.
6. Obliczenie wyniku, jak to w przypadku jodometri. Np. dla objętości próbki wina = 25 ml i stężenia roztworu jodu = 0,01n
SO2 wolny w mg/l = objętość roztworu jodu zużytego do miareczkowania drugiej próbki wina w ml x 12,8
Pozdrawiam! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
|